Antibiotikum: áldás és átok

Számos betegség, amiben a 20. század közepe előtt meghaltak vagy súlyos, maradandó egészség károsodást szereztek az emberek, azok az antibiotikumok felfedezését követően gyógyíthatóvá váltak. Lehetővé vált, hogy bonyolult műtéteket végezzenek, hogy szerv átültetések történhessenek. Azonban a nagy bőségben nem figyeltünk eléggé, pedig Sir Arthur Fleming 1928-ban azt mondta: „ha az antibiotikumot nem megfelelően alkalmazzuk, akkor a baktériumok mutációval válaszolnak, és egyre ellenállóbb törzsek keletkeznek, amelyek dacolnak az antibiotikumokkal”

Jóslata bevált. Rettentő veszedelmet jelent ma a földön az antibiotikum rezisztencia. Erre hívja fel minden évben a figyelmet a WHO is az antibiotikum mentes hét meghirdetésével, amely idén november 18-24.  A WHO adatai szerint 2050-re évente 10 millió ember haláláért lesz felelős az antibiotikum rezisztencia!

Ehhez csatlakozva beszélgetnénk az antibiotikumokról, előnyeikről, hátrányaikról, helyükről a mai terápiában, a rezisztencia helyzetről. Mi a jövő? Ezt a kérdést is feltesszük és próbálunk rá válaszolni.

IDŐPONT:    2019. november 13., szerda  18:00 – 20:00
HELYSZÍN:   Móricz Zsigmond Gimnázium, Kálvária út 16.
ELŐADÓ: dr. Hasitz Ágnes

(fotó:Unsplash/Pina Messina)