Az infuenza és pneumococcus elleni védőoltásról

Tisztelt Pácienseink!

Az alábbi tájékoztató az ÁNTSZ hivatalos közleménye alapján lett összeállítva.

I: Az influenza elleni oltásról

Az oltóanyag összetétele:

A térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina a 3 Fluart inaktivált trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz.

1 adag (0,5 ml) vakcina összetétele a 2013/2014-es szezonra:
———————————————————————————————————
Haemagglutinin mennyiség
—————————
Aktív összetevők
az A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-szerű; min 6,0 µg
az A/Kansas/14/2017 (H3N2)-szerű; min 6,0 µg
a B/Colorado/06/2017-szerű min 6,0 µg

 

A vakcina embrionált tyúktojáson elszaporított influenza A és B vírustörzsek tisztított és koncentrált, formaldehiddel inaktivált, alumíniumfoszfát gélhez adszorbeált szuszpenziója. A vakcina megfelel a WHO ajánlásainak (északi félteke) a 2013/2014-es influenzaszezonra. Az oltóanyag letöltésében és csomagolásában az előző évhez képest nincs változás, a FLUVALAB ebben az évben is egyadagos (0,5 ml) letöltésű ampullában kerül kiszerelésre.

Térítésmentes oltásban részesíthetők köre:

 1. A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportja:

 

 1. A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:

3 évesnél idősebb

 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
 • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • krónikus máj- és vesebetegek;
 • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
 • várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
 • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;
 • rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;
 • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);

60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

 

 1. B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),

ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói, beleértve a szociális ellátásban foglalkoztatott dolgozókat is.

 1. C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.

 

Akik a fenti csoportokba nem tartoznak bele, térítés ellenében vehetnek igénybe influenza elleni védőoltást. Többféle oltóanyag is elérhető a gyógyszertárakban. Hazánkban 9 szezonális influenza elleni oltóanyagot törzskönyvezetek, amelyek a következők: Agrippal S1,  Fluarix Tetra, Foclivia, Fucelvax Tetra, Vaxigrip, Vaxigrip Tetra. A fenti készítmények közül a Fluarix Tetra, A Fucelvax Tetra és a Vaxigrip Tetra 4 komponensű oltások, azaz a B törzs mindkét eleme benne van az oltásban. Ezek körül a Vaxigrip Tetrával van sok tapasztalat. A készítmények vénykötelesek. Az oltásra igényt tartókat recepttel látjuk el, megvásárolják a gyógyszertárban az oltóanyagot és egyeztetett időpontban jelentkezhetnek a rendelőben oltásra.

Az oltás megtörténtét dokumentálni kell. Létezik a „14 éven felüliek oltási könyve” elnevezésű füzet. Felnőttek esetében ebben a füzetben lehet dokumentálni a különböző típusú oltásokat. Akinek van, ilyen füzete az hozza magával a régit, ha eddig nem volt, kérjük, vásároljanak a papírboltban.

Tekintettel arra, hogy az influenza és a Streptococcus pneumoniae okozta tüdőgyulladás csaknem azonos kockázati csoportba tartozó személyeket veszélyeztet, továbbá, hogy az influenza szövődményei között igen gyakoriak a S.pneumoniae okozta másodlagos bakteriális tüdőgyulladások, célszerű az influenza elleni védőoltásra jelentkező, idült szív-, keringési, légzőszervi és anyagcsere-betegségben szenvedőknek, a csökkent védekező képességű felnőtteknek és a 60 éven felülieknek a pneumococcus elleni védőoltást is beadatni. Ehhez vényre felírható, térítésköteles pneumococcus elleni oltóanyagok állnak rendelkezésre a gyógyszertárakban.

Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash