Fájdalomcsillapítás

Új helyszínen, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban folytatódik az Egészségmegőrző klub. Egy nagyon izgalmas témával indítunk: a fájdalomcsillapításról tart előadást dr. Szente Szilvia. A klubot továbbra is a hónap második szerdáján tartjuk, de az őszi indulás miatt az első klub kivételesen a harmadik szerdán, október 16-án lesz.

ELŐADÓ: dr. Szente Szilvia
IDŐPONT: 2019. október 16., szerda 18:00 – 20:00
HELYSZÍN: Móricz Zsigmond Gimnázium, Kálvária út 16.

William Shakespeare: „Mindenki bírja a fájdalmat, kivéve azt, akinek van.”
Hippokratész (i.e. V-IV.sz.): „A fájdalom az élet házőrző kutyája.”Voltaire (XVIII.sz): „A boldogság csak álom, a fájdalom valóság.”
McCaffery (1968): „A fájdalom az, amit a beteg annak érez.”
IASP (International Association for the Study of Pain) definició (1979): „Olyan kellemetlen szenzoros és emocionális élmény, amelyet a szövetek aktuális vagy potenciális károsodása okoz”

A fájdalom egy nagyon kellemetlen, de az emberi szervezet működése szempontjából nagyon fontos érzés. Sok aspektusa, formája, oka, kezelési lehetősége van. Manapság ezen a téren is sokat fejlődött az orvostudomány.

Az előadás arról fog szólni, hogy mikor hasznos és mikor káros, hogy milyen okai lehetnek a fájdalomnak és milyen terápiás lehetőségek állnak ma rendelkezésünkre, és miként lehet okosan, az esetleges mellékhatásokat is figyelembe véve kezelni! Milyen gyógyszeres és nem gyógyszeres megoldások állnak rendelkezésre? dr. Szente Szilvia háziorvos, palliatív orvos fog erről a nagyon fontos kérdésről beszélni esetbemutatásokkal fűszerezve.