Influenza oltás 2020/21

Kedves Páciensek!

Idén nagyon nagy az érdeklődés az influenza oltás iránt, ezért szeretnénk megosztani Önökkel a legfontosabb tudnivalókat.

Egyelőre nem tudjuk, hogy mit okozhat az emberekben az influenza és az új coronavírus fertőzés együttes jelenléte, ezért  mindenképp fontos, hogy legalább az ellen próbáljunk védekezni, ami ellen tudunk. Fontos azért is, mert ha az influenza kisebb számban fordul elő, több kapacitás marad a COVID-os betegek ellátására, illetve kevesebb munkavállaló esik ki a munkájából. Tehát, nagyon fontos az oltás és nem csak az influenza, de a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumok ellen is, amelyek ismerten mind az influenza, mind a COVID betegek szövődményeihez komolyan hozzájárulhatnak.

Az idei évben nagyon sok az érdeklődő és így az oltás beadás a praxisban komoly feladatot fog jelenteni. Igyekszünk ezt szervezett keretek között lebonyolítani, többnyire a rutin háziorvosi rendelésen kívül, akár hétvégén is.

FONTOS! Kérünk mindenkit, hogy előre egyeztessen időpontot az oltás beadásra a szures@gmail.com email címen és a levél tárgyába írja azt, hogy „oltásra időpont kérés”.

Időpontokat lehet kérni egyelőre az alábbi intervallumokban (későbbiekben szükség esetén még lesz lehetőség):

  • okt. 26. 9.30-11.30
  • okt. 30. 12.30-15.30
  • nov. 2. 9.30-11.30
  • nov. 4. 9.30-11.30
  • nov. 11. 9.30-11.30
  • nov. 12. 13-17
  • nov. 13. 12-16
  • nov. 18. 9.30-11.30
  • nov. 19. 13-17nov. 20. 9.30-11.30

Kérünk mindenkit, hogy időpontra érkezzen és ha korábban érne oda, akkor az udvaron várakozzon. Mindenkin legyen az orrot és szájat eltakaró maszk, a bejáratnál fertőtlenítse a kezét.

Idén is kétféle influenza oltás lesz hozzáférhető. A magyar oltóanyag a 3Fluart és a Sanofi Pasteur oltóanyaga a VaxigripTetra. A magyar oltás lesz ingyenes, de egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan kik számára. Akiknek eddig is, az nyilvánvaló, de ezon túl még nincs információnk. A 3Fluart 3 éves kor alatt nem adható, a VaxigripTetra 6 hónapos kor után igen. A magyar oltóanyag 3 komponenst tartalmaz, a WHO által meghatározott H1N1 és H3N2 „A” vírus törzseket és az egyik „B” törzset. A VaxigripTetra mindkét „B” vírus törzset
tartalmazza. A VaxigripTetra patikákban október közepe után lesz elérhető, kb. 4000 Ft-os térítési díjjal. Akik ezen oltás mellett döntenek, azon túl, hogy időpontot kérnek az oltás beadásra, a receptet is kérjék, mert ennek fejében tudják kiváltani.

FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy csak teljesen tünetmentes állapotban jelentkezzenek oltásra, és azok, akik nem állnak olyan kezelés alatt, ami esetleg kizárja az oltás adhatóságát. A daganatos, autoimmun betegség miatt gondozott páciensek
kérjenek szakorvosaiktól javaslatot az oltás alkalmazhatóságát illetően.

Az oltás beadás előtt ezzel együtt egy kérdőívet törtünk majd ki ott helyben és történik hőmérséklet ellenőrzés is.

FONTOS! Mindenki hozza magával az oltási könyvét! Ha nincs, vásároljon a papírboltban: „14 éven felüliek oltási könyve” névre hallgat.